dashcams

Om veilig op pad te gaan mag een camera in de auto, zogeheten dashcams, niet ontbreken. Maar waarvoor is het belangrijk, en wat moet je nog meer in de auto hebben om veilig op pad te kunnen? In deze blog enkele adviezen waarvan sommige daadwerkelijk wonderen kunnen verrichten.

dashcams

De wet- en regelgeving is lastig

Als je in YouTube ‘dashcam’ intypt en op zoeken klikt kom je op veel filmpjes. Er is geen betere uitleg wat een bijdrage het is bij het oplossen van de schuldvraag na een ongeval. Je ziet immers het ongeluk gebeuren. In feite is zoiets dat stukje extra veiligheid wat zo bij een auto hoort dat de wet het moet regelen. Gordels in de auto zijn wettelijk geregeld, andere belangrijke hulpmiddelen niet. Ook is er een verschil in wet- en regelgeving binnen Europa. In sommige lidstaten moet je een alcoholtest in de auto hebben, in anderen als je brildragend bent een reserve bril, in weer andere landen is het verboden om met loszittend schoeisel zoals slippers te rijden. In deze tekst aandacht voor zaken die niet altijd en overal wettelijk verplicht zijn, maar die in een auto horen voor de veiligheid van jezelf en anderen.

Het is geen last om alles bij te hebben

Het kost niet veel en het heeft amper gewicht. Dus maak de auto compleet met een zaklantaarn, sleepkabel, een plaid, paraplu, een geel hesje, en een gevarendriehoek. Iets zwaarder is een kleine brandblusser. Vederlicht en wat wonderen kan doen is een aansteker en een waxinelichtje. Het klinkt raar, maar als je de auto vast zal rijden in een sneeuwduin en je moet wachten op hulp, in de auto een waxinelichtje aansteken doet wonderen met de temperatuur. Je kunt de motor dus ook de kachel afzetten, en op hulp wachten. In het winterseizoen geldt daarnaast ook het advies om een warme drank mee te nemen. Mocht je zelf pogingen ondernemen om de auto uit te graven, wat niet lukt, dan ga je in de auto zitten en je drinkt de warme drank uit de thermosfles.