Op met name wat verouderde en minder goed onderhouden pannendaken is dakontmossing vaak hoognodig. Het verwijderen van mos en andere aangroei is belangrijk, niet alleen omdat een laag mos op je dak lelijk is, maar ook omdat dit soort aangroei je dak kan beschadigen. Het kan de dakpannen poreus maken, waardoor er uiteindelijk lekkage kan ontstaan. Daarom is het verstandig om het dak goed te reinigen, bijvoorbeeld met gebruik van een hogedrukspuit.

Zonder chemische reinigingsmiddelen

Een dak reinigen hoeft niet met allerlei zware, chemische reinigingsmiddelen, die ook nog eens vaak schadelijk zijn voor het milieu. Want hoewel je op het dak bezig bent, zal het schoonmaakmiddel altijd via de goten in de bodem terechtkomen. Met een goede hogedrukspuit kom je al een heel eind. Je spuit daarmee de dakpannen snel en simpel schoon. Zorg er wel voor dat je na afloop goed controleert of er geen pannen zijn verschoven of beschadigd. Anders beland je alsnog, soms wel heel letterlijk, van de regen in de drup.

Na reinigen behandelen

Na het schoonspuiten van het dak, is het verstandig om dit eerst goed te laten drogen en dan te controleren op verschoven of stukke pannen. Een tip is daarom ook om het dak in de zomer te reinigen, aangezien je dan meer zonuren hebt en het dak sneller droog is. Is alles in orde, dan kun je ervoor kiezen om het dan te behandelen met een speciaal middel dat ervoor zorgt dat het mos minder snel weer aangroeit. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om dit niet te doen. Dat betekent dan wel dat je sneller het dak weer zult moeten reinigen. Dit hoeft geen probleem te zijn, zeker niet als het dak in een goede staat is. Twijfel je daaraan, dan verdient het de aanbeveling om alsnog een specialist in te huren. Een dakdekker kan namelijk vaak sneller en beter zien waar de zwakke plekken in het dak zitten en op welke plaatsen je niet meer kunt volstaan met het enkel goed schoonmaken van het dak.

Dakrenovatie of compleet nieuw dak nodig

Het kan zijn dat je, nadat je het dak hebt schoongemaakt, toch plekken tegenkomt waarop de pannen poreus blijken of waarbij de zijkanten van het dak of het leer verouderd of beschadigd is. In dat soort gevallen zal het nodig zijn om het dak te repareren. In een enkel geval volstaat zelfs reparatie niet meer en zal er een heel nieuw pannendak moeten worden geplaatst. Dit kan een stevige kostenpost betekenen. Bedenk je wel dat dakpannen een levensduur hebben van rond de vijftig tot honderd jaar. De noodzaak voor een compleet nieuw dak zal dus in de meeste gevallen meevallen.