Heb jij een kat als huisdier? Dan kun je eigenlijk niet zonder een goed kattenluik. Met een kattenluik maak jij het én jezelf én jouw kat gewoon een stuk gemakkelijker. Ga je een dag weg, dan hoef jij je om de kat in elk geval geen zorgen te maken. Zorg natuurlijk wel dat jouw kat altijd over voldoende eten en drinken beschikt, want je wilt natuurlijk voorkomen dat je kat geen eten en drinken heeft.

In een huurhuis mag je niet zomaar een gat in de muur of de deur maken

Je hebt tegenwoordig ontzettend veel verschillende soorten kattenluiken. De meeste bekende en traditionele is gewoon een gat in de muur of de deur. Wil je hiervoor kiezen en heb je een huurhuis? Informeer dan wel altijd of dit mag. In veel huurhuizen mag je namelijk niet zomaar een gat maken. 

Elke kat zou er gebruik van kunnen maken

Kies je voor een traditioneel kattenluik, weet dan wel dat dit een luik is waarvan in principe  elke kat gebruik zou kunnen maken. Het is niet iets exclusiefs voor jouw kat. Maakt een andere kat ook gebruik van dit kattenluik, weet dan wel dat dit als zeer stressvol ervaren wordt door jouw eigen kat. Er kan strijd ontstaan om het territorium en het kan er zelfs voor zorgen dat jouw kat zoveel stress ervaart, dat hij wegloopt. En dat kan natuurlijk niet de bedoeling zijn. 

Zorg wel voor een speciale halsband die past bij het kattenluik

Gelukkig zijn er veel meer mogelijkheden tegenwoordig. Zo heb je een kattenluik met een infrarood sleutel bijvoorbeeld en met een magneet. Deze zijn gepersonaliseerd en dus exclusief bedoeld voor jouw eigen kat. Feit is dan wel dat jouw kat dan altijd een speciale halsband zal moeten dragen. Alleen de combinatie halsband en kattenluik werkt dan namelijk. Nog beter is om te kiezen voor een kattenluik met een chip. Dan heb je verder ook geen gedoe met een kattenband en wandelt jouw kat gemakkelijk in en uit jouw huis. 

Geef de kat de tijd om even aan het kattenluik te wennen

Besluit je te kiezen voor een kattenluik, weet dan wel dat jouw kat altijd een periode zal moeten wennen aan dit luik. Het is niet zo dat de kat vanaf de eerste dag gretig gebruik zal maken van het luik. Ze meten even wennen. Geef jouw kat die tijd dan ook en push vooral niet. Ze ontdekken het gemak van een dergelijk luik uiteindelijk altijd vanzelf.