Nu Nederland in de toekomst niet meer zal koken met behulp van gas, is induction heating de toekomst. Maar ook de industrie maakt gebruik van deze techniek om producten te sealen of metalen te smeden of te solderen.

Wat is inductie

Inductie werkt volgens een natuurkundig principe. Elektrische spanning (stroom) wordt hierbij opgewekt over een geleider met een bewegend magnetisch veld. Zo moeten pannen voor koken met inductie voorzien zijn van magnetiseerbaar materiaal. De elektrische spelen van de inductie kookplaat genereren een magnetisch veld waardoor er een magnetische stroom door de bodem van de pan loopt. De weerstand in de pan zorgt ervoor dat deze stroom zal worden omgezet in warmte. Hoe sterker het magnetisch veld. Hoe warmer de pan zal worden.

Voordelen voor gebruik in de keuken

De voordelen in vergelijking met verhitting door gas zijn groot. Alleen de pan zal worden verhit. De energie is zeer effectief in gebruik omdat er geen hitte weglekt. Verhitten en afkoelen zal razendsnel plaatsvinden, alleen de restwarmte van de pan is na gebruik nog even aanwezig. De hitte zich altijd zal aanpassen aan de grootte van de pan. De kookplaten zijn bovendien eenvoudig te reinigen.